Mercur in case

1 Mercur la Ascendent sau în Casa I, da persoanei un spirit viu si transant, în acord cu natura semnului Ascendent si aspectele pe care le primeste de la celelalte planete. Semnele de foc si semnele de aer au, sub acest raport, cea mai puternica influenta. În Berbec sau în Leu, este mai agil, decât atunci când rasare în Sagetator; dar cele mai bune semne sunt Gemenii, Balanta si Varsatorul. Când Mercur rasare într-un semn de apa, cum ar fi Racul, Pestii, intelectul este somnolent, dar daca rasare în Scorpion în care este inflamat ( chiar incendiat) de energia martiana a guvernatorului acestei zodii si înarmat cu acul otravitor al Scorpionului, are o influenta aproape asemanatoare cu cea a lui Marte, desi mai putin pronuntata.

2
Mercur în Casa a II-a anunta câstiguri provenind din ocupatii mercuriene, mai ales daca persoana este platita de altcineva, caci aceasta îi va pune în evidenta capacitatile sale guvernate de Mercur ca agent, mesager, cleric, scriitor etc.

3
Mercur în Casa a III-a, bine dispus, are o influenta minunata asupra calitatilor mentale ale nativului. Îi da un intelect ponderat si optimist, înclinatie spre studiu si spre muncile de cercetare si o mare facilitate de elocutie. Îi asigura succesul în calatorii scurte si aduce relatii armonioase cu fratii si surorile. Când Mercur este stresat în Casa a III-a, nativul este predispus la griji, la pesimism; va avea neplaceri cu fratii si surorile sale si va suferi dezamagiri în timpul scurtelor calatorii care le va face.

4
Mercur în Casa a IV-a da instabilitate casei familiale. Îl reprezinta pe omul ratacitor, fara casa, schimbând fara încetare locuinta, doar daca nu intervine un un aspect al lui Saturn pentru a-l fixa undeva. Este fara îndoiala o buna pozitie pentru persoanele care au o ocupatie de ordin mercurian, cerând o rezidenta temporara, ca cea de ziarist, redactor, salariat într-o librarie, casa de comisioane, agentie sau alta institutie de acest gen. Daca Mercur este stresat de Saturn, perturbarile casnice vor cauza multe griji nativului.

5
Mercur în Casa a V-a concentreaza intelectul pe educatie, amuzamente, flirturi si copii. Daca Mercur este bine dispus, are aspecte bune cu Saturn si cu Jupiter, da profunzime inteligentei, asigura succesul în întreprinderi, având legatura cu educatia, publicatiile, distractiile publice. Aspecte bune ale lui Marte sau ale lui Venus, dau succese în dragoste, dar aspecte adverse fac persoana rea (cruda), inconstanta în afectiunile sale; predispusa la a se nelinisti pentru chestiunile ce privesc copiii sai; superficiala ca învatatoare (educatoare, institutoare). Totusi, un aspect bun venind de la Soare, conjunctie sau paralela, este un excelent indiciu de succes într-o slujba guvernamentala sau într-o capacitate pedagogica.

6
Mercur în Casa a VI-a face mentalitatea subiectului prea activa pentru binele sau propriu, caci va fi foarte ambitios si, de aici, susceptibil de a se surmena în detrimentul sanatatii sale: de aceea slabiciunea sistemului sau nervos (ca urmare a surmenajului) se va manifesta probabil printr-o dezordine a functiilor sale digestive în regiunea guverata de Fecioara - a sasea zodie - adica intestinele. Nativul este ultrasensibil la conditia fizica si mentala a celor care îl înconjoara si multe necazuri si neplaceri deriva din relatiile sale cu servitorii sai sau subordonatii sai, ceea ce îi afecteaza sanatatea. Îi place studiul igienei, al dieteticii si reuseste foarte bine în practicarea chimiei alimentare, mai ales daca Mercur este bine plasat. Aspectele adverse formate de Mercur si Saturn în Casa a VI-a fac din subiect un invalid cronic, cu un spirit melancolic. Aspectele lui Marte si ale lui Uranus sunt surse fecunde de suicid, datorat întretinerii de gânduri morbide asupra starii de sanatate.

7
Mercur asa a VII-a,în C bine plasat, face ca persoana sa fie populara în cercurile literare si stiintifice. Este o buna pozitie pentru oratori, conferentiari si pentru toti cei care urmeaza o cariera de activitate mercuriana de natura publica. Dar daca Mercur este stresat în Casa a VII-a, aceasta pozitie va aduce numeroase critici ostile din partea publicului, capabile sa implice persoana într-un proces facut în vederea de a se apara împotriva scrierilor defaimatoare sau, dimpotriva, ca sa raspunda scrierilor injurioase împotriva altor persoane. Mercur bine plasat în Casa a VII-a indica o casatorie fericita cu cineva din anturaj sau un salariat; dar daca Mercur este prost aspectat, nativul sau partenerul va avea un caracter de neîmblânzit, astfel viata conjugala va fi teatrul disputelor, certurilor constante datorate neimplicarii sau chiar a infidelitatilor comise.

8
Mercur în Casa a VIII-a, daca e bine plasat, asigura câstiguri prin agentii literare, stiintifice sau alte ocupatii din domeniul lui Mercur, cu conditia sa fie cu titlu de asociat. Aceasta pozitie indica si o mostenire si succesul financiar al casatoriei. Dar daca Mercur este stresat, pozitia sa în Casa a VIII-a prevesteste probleme financiare aduse de partener si, probabil, o afacere litigioasa relativ la o mostenire facuta nativului.

9
Mercur în Casa a IX-a, bine plasat, inspira iubirea de religie, de stiinta, de litere, de drept. Da un spirit studios, capabil de a scruta profund problemele vietii; tendinte filosofice si filantropice, dorinta de a calatori departe, daca e necesar, pentru a-si mari cunostintele. Aceasta pozitie faciliteaza scrierea si asigura succesul în religie, filosofie, drept sau stiinta. Spiritul este larg, flexibil, adaptabil: din acest fapt, persoana este susceptibila de a-si schimba de mai multe ori parerea asupra diverselor subiecte ce le va fi studiat - ceea ce va avea întotdeauna o buna cauza.

Daca
Mercur este stresat în Casa a IX-a, nativul va avea un spirit extrem de instabil, schimbându-se ca o girueta în tot ceea ce întreprinde si în toate activitatile sale. Nu va ramâne niciodata atasat destul de mult timp de un lucru pentru a-l simti; din aceasta cauza, se va îndrepta spre o serie de dezastre toata viata sa. Va calatori probabil dintr-un loc în altul în cautarea succesului, dar nu-l va întâlni pâna ce nu va fi învatat a-si concentra întreaga energie asupra unui singur obiectiv. Aceasta pozitie indica si o sursa permanenta de neplaceri cu legea sau afaceri judiciare.

10
Mercur în Casa a X-a, bine plasat, indica o capacitate de adaptare si sagacitate, facând apt sa pareze în orice eventualitate. Aceasta pozitie da conferentiarii, publicistii, scriitorii distinsi. Este o pozitie favorabila si succesului în ocultism. Daca Mercur este plasat într-un semn de aer, puterea sa de expresie este mult ridicata. Se întâmpla adesea ca persoane având aceasta pozitie sa aiba mai multe ocupatii; dar, în general, ele reusesc mai bine ca subordonati.

11
Mercur în Casa a XI-a da un mare numar de cunostinte printre scriitori, savanti sau persoane având o ocupatie mercuriana; totusi, nici una nu va fi destul de stabila, pentru ca nativul sa poata conta pe ea, doar daca Mercur nu este bine plasat. Aceasta pozitie da o tendinta spre critica si cinism. Ea ascute fara îndoiala inteligenta si da o mare facilitate de elocutie.

12
Mercur în Casa a XII-a, bine plasat, da un intelect înclinat spre cercetari secrete, misterioase sau oculte. Acesta va fi mai ales cazul în care Mercur este situat între Soare si M.C. (Mijlocul Cerului), adica daca Mercur se afla înaintea Soarelui (rasare înaintea acestui luminator), caci, în acest sens, lumina spiritului straluceste puternic si da persoanei o inteligenta clara si alerta. Este o buna pozitie si pentru investigatii politiste, cercetari stiintifice sau oculte. Chimisti de o mare abilitate au acest aspect în nativitatea lor, caci propriu acestor persoane este sa analizeze în cele mai mici detalii lucruri care ar parea nesemnificative altora. Daca Mercur este stresat în Casa a XII-a, mai ales de Saturn sau de Marte, sau daca este în combustie - înainte si dupa- Soare, exista pericolul ca intelectul sa se întunece si sa rezulte nebunia. Trebuie sa remarcam de asemenea ca factorul stresant variaza în functie de natura planetei în aspect cu Mercur; daca este Marte sau Uranus, subiectul va putea fi extrem de violent; daca este Saturn, va deveni melancolic; dar oricare caz ar fi, daca Mercur este stresat în Casa a XII-a, orice forma de limitare va restrânge inteligenta, caci Casa a XII-a indica restrictia, constrângerea.

Surzenia este de asemenea rezultatul acestei pozitii a lui
Mercur atunci când e grav afectat de Saturn.