Planetele

Soarele, fiind centrul sistemului nostru solar, e recunoscut de toti ca datatorul, distribuitorul de viata chiar si de cei ce nu cred deloc în hiperfizica. Fiecare poate sa constate prin propria-i obsevatie ca raza orizontala a Soarelui de dimineata ne afecteaza într-un mod diferit, decât raza perpendiculara de la amiaza; ca, în timpul verii, razele aduc o forta de viata care, nu numai ca înverzeste câmpurile, ci afecteaza si temperamentul uman insuflându-i o energie vitala, un curaj, un optimism necunoscute în sumbrele si tristele zile de iarna. Melancolia acestui anotimp se remarca permanent în starea fiologica a popoarelor din nordul extrem unde absenta luminii solare face din viata o lupta ce macina bucuria de a trai, în timp ce în tarile în care exista o abundenta de lumina solara, sunt diminuate si grijile existentei, iar temperamentul este optimist si vesel.

În tema astrologica, unghiul fiecarei raze planetare la nastere determina departamentul vietii pe care aceasta raza îl va afecta. Daca un copil s-a nascut la amiaza, ora la care
Soarele este la zenit, astrul zilei va aparea în Casa a X-a a temei si va indica o profesie superioara. Daca s-a nascut la miezul-noptii, când Soarele este chiar sub locul nasterii, îsi va proiecta influenta prin Casa a IV-a si va lumina batrânetea copilului nascut în acel moment.

Exista trei unghiuri nefericite pentru
Soare: copiii nascuti putin dupa apusul Soarelui au acest astru în Casa a VI-a ceea ce indica boala; iar cum Soarele este marele dispensator de viata, aceasta pozitie îi micsoreaza vitalitatea si puterea de regenerare. O nastere care are loc spre mijlocul dupa-mesei, plaseaza Soarele în Casa a VIII-a prin care actioneaza fortele mortii; ori logic, Seniorul Vietii nu este la locul sau în Casa Mortii. Casa a II arata avantajele materiale pe care putem sa le obtinem prin propriile noastre eforturi; or, cum Casa a VIII-a este opusa celei de a II-a, revela sursa veniturilor care nu depind direct de eforturile noastre personale, cum ar fi mostenirile, pensiile sau privilegiile de natura publica. Am cunoscut persoane al caror SoareSoarelui, ele ating rar vârsta adulta. era în Casa a VIII-a care au obtinut (si-au însusit) sume enorme, milioane, într-un anumit caz prin speculatiile asupra lucrarilor de interes public. Astfel de persoane sunt adesea amenintate de moarte si scapa doar prin minune; chiar si cu cele mai bune aspecte ale
Când un copil s-a nascut putin dupa rasaritul Soarelui, acesta este în Casa a XII-a care este calea prin care ne vin suferintele noastre. Am constatat ca primii ani din viata sa sunt plini de neplaceri de tot felul.

Ne-am dat seama ca atunci când exista vreo îndoiala asupra locului pe care trebuie sa-l ocupe
Ascendentul în zodiac, locul care pare sa convina cel mai bine pune Soarele în Casa a XII, putem sa fixam exact Ascendentul întrebându-l pe interesat daca i-a fost întunecata copilaria un anumit numar de ani dupa nasterea sa datorita saraciei parintilor sai. În cazul în care toate celelalte evenimente coincid în tema astrologica, aceasta este o buna metoda pentru a determina Ascendentul adevarat, astfel încât numarul de grade ale Ascendentului la Soare în Casa a XII-a indica anii de saracie deoarece Casa a XII-a marcheaza masura în acest sens - mai ales daca Soarele se gaseste acolo la nastere.

Când
Soarele a trecut, prin progresie, prin Casa a XII-a si ajunge la Ascendent, lucruruile încep sa-si schimbe aspectul pentru persoana implicata si, când cu timpul, Soarele va trece în Casa a II-a, va fi începutul unei ere de prosperitati materiale. Dar, asa cum s-a stabilit mai sus, Soarele în Casa a XII-a, chiar deasupra Ascendentului lasa sa curga un flux în general într-un mod nefast asupra caminului familial al copilului în timpul primilor sai ani. Daca zodia Pestilor ocupa aceasta a XII-a Casa, cauza ar putea fi gasita, cel mai adesea, în lenea sau tendinta spre bautura a parintilor care îsi neglijeaza copilul.

Calitatile date de
Soarele bine plasat sunt: demnitate, forta de vointa, curaj atât fizic, cât si moral, mândrie de ordin elevat, sentiment viu al onoarei si al responsabilitatii care face persoana absolut demna de încredere, de o onestitate dovedita, cu o aversiune fata de tot ceea ce este meschin, neloial, clandestin. Este constanta în iubire, fidela în prietenie si generoasa, chiar si cu dusmanii sai.

Un
Soare demn, exaltat sau bine plasat anunta bogatii si prieteni puternici si asigura ajutorul material necesar pentru a ajunge la succes.

Când
Soarele este în cadere si slab aspectat prin zodie si prin pozitie, se manifesta defectele opuse: suficienta, fanfaronada, iubirea de adulatie si dorinta de a domina sau de a distruge (dar nu si curajul pentru a înfrunta opozitia); satisfacerea acordata naturii inferioare si pierderea de forta vitala în detrimentul sanatatii si vigorii. Când Soarele este slab, nu putem sa ne încredem în acea persoana, caci îsi întelege promisiunile ca pe un lucru fara importanta, facut pentru a fi farâmitat.Aceste trasaturi sunt suficiente pentru a explica motivul pentru care astfel de persoane ramân întotdeauna în obscuritate.

În sensul general,
Soarele îi indica pe patroni si pe cei care vor avea o autoritate imediata asupra persoanei, cum sunt judecatorii, functionarii etc., iar când nevoile vietii o vor aduce în contact cu acestia, persoana va primi din mâinile lor tratamentul meritat de Soarele sau.

Soarele
fiind masculin semnifica sotul în tema astrologica a unei femei (Luna fiind feminina o indica pe sotie în tema astrologica a unui barbat), de unde rezulta ca un Soare bine plasat este unul din indiciile ca barbatul va fi un sot excelent în timp ce un Soare slab, în cadere sau în aspect prost îi va da o tendinta în a-si neglija caminul.

Ca indicator al sanatatii,
Soarele guverneaza în principal,în temele astrologice masculine, Luna în temele astrologice feminine, dar amândoi luminatori sunt importanti. Putem totusi spune ca sanatatea unui barbat nu este la fel de resimtita de caderile Lunii ca de un Soare slab; si vice versa, o femeie sufera mai mult de caderea Lunii, decât de aspectele proaste ale Soarelui sau.










Capitolul 13 al Primei Epistole a Sfântului Pavel catre Corinteni este un magnific panegiric ( lauda) al dragostei. Cuvântul “caritate”este folosit în versiunea autorizata a Bibliei, dar ar trebui sa i se substituie “dragoste”/ “Dragostea este îndelung rabdatoare, este plina de bunatate: dragostea nu pizmuieste; dragostea nu se lauda, nu se umfla de mândrie… acopera totul, vede totul, nadajduieste totul, sufera totul. Dragostea nu va pieri niciodata.” Apostolul conclude ca credinta si speranta vor trece, pentru ca lucrurile în care ne punem credinta noastra si speranta noastra se vor sfârsi, dar dragostea, afirma el, ramâne pentru totdeauna.

Tonica (nota fundamentala) lui Venus este “dragoste”, “armonie” si “ritm”. Daca dorim sa cunoastem natura sa, sa substituim “Venus” “dragostei”. Venus nu e indiscreta (nu pizmuieste), nu se umfla de mândrie; nu cauta folosul sau, nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar; ea iarta totul, crede totul, sufera totul. Aceste cuvinte sunt foarte adevarate când sunt aplicate lui Venus, caci ea furnizeaza legatura care uneste membri familiei umane oricare ar fi relatiile lor.

Raza lui Venus, profund ancorata în inima mamei da nastere în ea tandrelor îngrijiri cu care îsi înconjoara micutii în timpul neputincioasei lor copilarii.

Venus bate chemarea dragostei între tineri si tinere, care ia si da, care aplaneaza toate dificultatile în materie matrimoniala. Tamâia arde fara încetare pe altarul dragostei si, din gradina sa, înfloresc florile care parfumeaza cu un parfum ceresc chiar si sufletele cele mai josnice si le înalta pentru o clipa la nivelul zeilor.

Dar când Venus este în cadere, toate aceste sublime calitati se corup si iau un aspect hidos, diferând dupa natura caderii lor. Careurile si opozitiile schimba iubirea în desfrâu; gustul artistic, expresia frumusetii, devine neglijenta; daruirea de sine, egoismul, abuzul de întelegerea celorlalti, caci lenea este una din trasaturile cele mai evidente ale unei Venus în cadere.

Fiind feminina, Venus nu avanseaza, ea exercita un magnetism care atrage spre ea. Reprezinta deci, în tema natala a unui barbat, femeile spre care este atras; dar în cea a unei femei, Venus marcheaza propria sa atractie pentru sexul tare, în timp ce Marte, planeta masculina, îi arata pe “ei” ce sunt atrasi de farmecele sale.

Venus este în demnitate esentiala în Taur si în Balanta, în exaltare în Pesti: influenta sa este cel mai puternic simtita când se gaseste într-unul din aceste trei semne. Este slaba si în cadere când este plasata într-unul din semnele martiene, Berbecul sau Scorpionul în care este în exil, sau în Fecioara în care este în cadere.

Cea mai buna pozitie pentru Venus este Casa a VII în care influenta sa va face casatoria
senina si fericita.










 Mitologic, Mercur este reprezentat ca mesagerul zeilor si aceasta corespunde unei realitati oculte; caci atunci când Umanitatea - copil a fost deturnata de la drumul drept de catre spiritele martiene ale lui Lucifer si a fost supusa generarii, a devenit necesar ca celelalte ierarhii sa ia masuri în vederea unei viitoare regenerari. În acest scop Seniorii de pe Venus au venit pe pamânt pentru a instrui omenirea în asa fel încât iubirea sa poata fi substituita dezmatului si ca, în acest mod, oamenii sa fie împinsi sa aspire la ceva mai înalt.

În timp ce Seniorii de pe Venus se ocupau de omenire în general, Seniorii de pe Mercur s-au ocupat de cei mai precoce dintre oameni. Învatarea întelepciunii Seniorilor lui Mercur este simbolic reprezentata de caduceul sau “bastonul lui Mercur”; acesta consta în doi serpi încolaciti în jurul unui baston si indica enigma vietii: “De unde venim, de ce suntem aici si încotro mergem?” Caduceul arata studentului drumul în spirala al involutiei prin care scânteia divina s-a înfundat în materie si calea în spirala a evolutiei prin care omenirea va reveni, eventual, în sânul Tatalui; drumul cel mai scurt, Initierea, este reprezentata de bagheta în jurul careia se încolacesc serpii. Dar întelegerea acestor mistere cere inteligenta si ratiune: Mercur s-a facut deci instructorul intelectual al oamenilor. Locul si pozitia sa într-o tema de nativitate arata nivelul de inteligenta a subiectului. Fiind Mesagerul Zeilor pe lânga celelalte planete, Mercur este neutru si, pentru exprimare, depinde mult mai mult de aspectele celorlalte planete, decât Luna care guverneaza spiritul instinctiv.

In realitate, Mercur este punctul focal prin care capacitatea de rationare se exprima la fiinta umana pentru a actiona ca o frâna asupra naturii inferioare a omului si a-l ajuta sa se înalte de la uman la divin. Multi pot simti profund, pot avea mari cunostinte, dar sunt incapabili sa-si exprime sentimentele sau sa-i învete pe ceilalti ceea ce stiu, daca lui Mercur îi lipsesc aspectele în tema lor natala. Chiar si un aspect asa-zis rau este preferabil lipsei de aspecte caci ajuta sa exteriorizam ceea ce avem în noi.

Când Mercur este plasat, fata de Soare, în asa fel încât sa preceada acest luminator, are ca efect doar iluminarea intelectului, caci Soarele reprezinta Ego-ul si, în acest caz, putem spune ca drumul sau este luminat de flacara ratiunii. Pe de alta parte, daca Mercur este plasat în asa fel încât sa rasara mai târziu ca Soarele, iar atunci îl urmeaza, Ego-ul va învata mai mult prin reflectie, decât prin intuitie caci avanseaza, comparativ vorbind, în obscuritate si trebuie sa învete din experienta o mare parte din lectiile sale.

Pentru ca am remarcat ca este destul de dificil pentru un mare numar de studenti sa determine daca Mercur precede sau urmeaza Soarele, e preferabil sa elucidam acest punct dupa cum urmeaza:

Daca Mercur se afla într-un grad inferior al aceleiasi zodii ca Soarele sau în orice grad al zodiei precedente, se întelege de la sine ca rasare înaintea astrului zilei. De exemplu, daca Soarele este în al 20-lea grad al Racului si daca Mercur este în al 5-lea, al 10-lea sau al 15-lea grad al acestei zodii sau în orice grad al Gemenilor, rasare asadar, înaintea Soarelui.

Dar daca Soarele gasindu-se în al 20-lea grad al Racului, Mercur ocupând al 25-lea sau într-un grad oarecare al Leului care este zodia imediat urmatoare Racului, rasare spunem noi dupa Soare, deci pierde astfel o parte din influenta sa buna.

Un Mercur retrograd este de asemenea un impediment pentru capacitatea de rationare. Dar în perioadele vietii în care, prin progresie, Mercur îsi reia ascensiunea sa directa, îsi autoperfectioneaza în consecinta si capacitatea de rationare.

Mercur este puternic în semnele de aer: Gemeni, Balanta si Varsator; dar este exaltat în Fecioara si, prin aceasta, mai puternic în acest semn. Mercur guverneaza mai ales agentii, vânzatorii, postasii si mesagerii de tot felul; persoanele folosite în anunturi, publicatii; literatorii, scriitorii, reporterii; secretarii, clericii, stenografii, dactilografii; comisionarii si alti intermediari; însa la fel de bine si demagogii, escrocii sau hotii.
 












Biblia ne spune ca Dumnezeu l-a facut pe om dupa chipul si asemanarea sa. Ne mai spune, ca îngeri au vizitat-o pe Sara si au prezis nasterea lui Isaac; ca au profetit si pe cea a lui Samson si cea a lui Samuel; ca îngerul Gavril (nu arhanghelul Gabriel) a venit sa-i vesteasca Mariei din Bethleem , ca-L va naste pe Iisus. Dupa stiinta oculta, Jehovah si îngerii sai sunt gardienii semintelor de atomi-germeni, factorii fundamentali ai oricarei fertilitati. Activitatile îngerilor privind mentinerea plantelor, animalelor si a vietii umane pe pamântul nostru au în vedere aceasta finalitate. Fortele lor sunt concentrate de Luna calatoare printre cele douasprezece zodii ale Zodiacului; ele actioneaza asupra fatului într-un mod creator în timpul perioadei de gestatie din momentul conceptiei pâna la nastere.

Asa cum Luna regleaza mareele, tot asa regleaza trecerea sufletelor de pe malurile eternitatii în lumea noastra terestra, prin apele matricei. Dupa Astrologie, Racul este domiciliul Lunii. Vechii Egipteni reprezentau acest semn printr-un scarabeu - emblema sufletului - si numeau Racul sfera sufletului, caci este spus ca, gratie umiditatii acestui semn apos, fecundat de raza solara, atomii-germeni sunt proiectati în sânul viitoarei mame. Stiinta oculta adauga la aceasta ca atomii-germeni ai regnului animal, înca lipsit de intelect si, în consecinta, incapabil sa raspunda unei influente lunare în aceasta directie, sunt proiectati în semnul martian de apa al Scorpionului, în timp ce atomii-germeni ai plantelor inerte sunt raspânditi prin semnul jupiterian al Pestilor pâna în momentul în care Soarele va intra în Berbec, la echinoctiul de primavara, pentru a trezi germenii plantelor care dorm în Terra, mama noastra, si pe care raza Pestilor i-a fecundat. Familia umana are cea mai lunga durata de gestatie, cea animala este putin mai scurta, iar cea a vegetalelor cea mai scurta dintre toate. Acestea luate în sens general.

Luna regleaza si perioada postnatala în asa fel încât copilaria se termina la a doua dentitie, spre vârsta de sapte ani atunci când Luna în progresie este în cvadratura cu locul pe care îl ocupa la nastere. Perioada de pubertate este atinsa pe la patrusprezece ani, când Luna este în opozitie cu locul în care se gasea la nastere. Aceasta epoca este marcata la baieti printr-o schimbare de voce, iar la fete prin aparitia menstrei. La douazeci si unu de ani, Luna a parcurs, prin progresie, cele trei sferturi ale nativitatii, de la pozitia sa la nastere. Aici se termina perioada de incubatie. Fiinta umana este considerata ca dezvoltata pe de-a-ntregul, capabila sa-si exerseze drepturile de om si sa se îngrijeasca de propriile sale afaceri. Astfel, distanta parcursa de Luna Noua în timpul perioadei prenatale de gestatie în sânul mamei si distanta parcursa de Luna în progresie în timpul celor douazeci si unu de ani de dezvoltare postnatala în sânul Mamei Natura corespund exact.

Luna, ca Mercur, nu are natura esentiala care sa-i fie proprie, dar serveste pentru a concentra calitatile celorlalte planete si semnelor asupra spiritului uman. Guverneaza aerul ambiant în plamâni, limfa, cât si functiile digestive si sistemul nervos al marelui simpatic, care raspunde automat de digestie. Luna guverneaza si creierul mic, sânii, functiile feminine, copilaria cum am explicat deja.

Persoanele care sunt puternic influentate de razele lunare sunt de natura usoara, visatoare, indolenta; sunt abili arhitecti de “castele în Spania” ( castele de nisip) care nu se realizeaza niciodata. Sunt foarte sociabile si, în general, usor de abordat. Au succes ca si bucatari, majordomi sau alte ocupatii domestice sau si în comertul de lichide sau ca marinari.

Luna fiind feminina, indica femeia în nativitatea unui barbat si, daca acest astru este afectat, el va suferi, din aceasta, mai degraba tulburari în viata familiala, decât de sanatate. Vedem deci ca tema de nativitate a celor doua sexe trebuie sa se citeasca diferit atunci când este vorba de Soare sau de Luna. Daca, într-o tema feminina, Luna este stresata de catre Saturn, sanatatea va fi cea afectata; iar daca aceasta configuratie exista într-o tema masculina, fericirea conjugala va fi cea care va suferi.

Daca Soarele e cel afectat într-o tema masculina, sanatatea va fi cea tulburata, iar într-o tema feminina un Soare afectat indica neplaceri cu sotul. Oricum, nu trebuie sa uitam ca Soarele si Luna sunt factori esentiali în sanatatea celor doua sexe, desi unul este mai afectat de catre Soare, iar celalalt de catre Luna.

Luna este marea indicatoare a evenimentelor vietii. Fara ea, existentele noastre ar fi goale; caci desi Soarele si planetele în propriul lor parcurs prin zodii si case indica anii în care anumite tendinte marcate în tema astrologica pot sa se manifeste, un aspect al Lunii este indispensabil pentru a fecunda aceste prime fructe si a le face sa se dezvolte (sa înfloreasca) într-o expresie fizica. Soarele si planetele pot fi deci comparate cu acul mic care marcheaza orele din cadranul destinului nostru, desemnând anul în care fiecare faza a destinului nostru este coapta pentru seceris. Luna poate fi comparata cu acul mare care indica luna în care influentele sunt la apogeu si gata sa se manifeste.

Ca sa devenim familiari cu influentele Lunii, îi sfatuim pe studenti sa citeasca cu grija articolul despre eclipse si luna Noua din a noastra Astrologie Stiintifica Simplificata.














Un mijloc avantajos de a aprofunda un subiect este de a-l studia în comparatie cu cele asemanatoare si cele contrare ceea ce permite sa-l examinam sub toate aspectele sale si sa nu lasam sa ne scape nici o solutie posibila.

Aplicând aceasta metoda Soarelui si lui Saturn, trebuie sa ne reamintim ca cuvântul cheie al Soarelui este “Viata”. La echioctiul de primavara, atunci când Soarele este în Berbec, semnul sau de exaltare, putem constata efectul puternic al valului culminând de fluid vital care inunda atunci pamântul. Natura este vibranta de o viata care se raspândeste prin toate formele creatiei cu o asa abundenta de vitalitate, încât sunt fortate sa se reproduca pentru a utiliza excesul. Viata se manifesta prin miscare; dar diapazonul lui Saturn este Obstructia; astfel el este planeta decrepitudinii si degenerescentei; în consecinta, atunci când Soarele este în Balanta, zodia exaltarii lui Saturn, la echinoctiul de toamna, natura este obosita si pregatita pentru somnul hibernal. Organismul uman este vitalizat de viata solara continuta în hrana noastra care trece prin cap si prin gât, organe guvernate de zodiile de exaltare a Constructorilor: Soarele si Luna, si este eliminata prin activitatea ficatului si rinichilor guvernati de Saturn si zodia sa de exaltare, Balanta.

În timpul tineretii, atunci când fortele Soarelui vibreaza prin tot organismul, asimilatia si excretia sunt echilibrate; dar pe masura ce anii trec, Cronos (sau Saturn) acumuleaza obstructiile (ocluziile, blocajele) în organele de eliminare care se deschid gradat: canalele vitale se astupa, decrepitudinea si degeneresceta înclina talerul vietii (Balanta) spre regatul mortilor.

La fel si pentru celelalte departamente ale vietii: în timp ce Soarele face din subiect un favorit al societatii gratificându-l cu un optimism la orice încercare si cu un zâmbet fericit, produce rictus si înacreste existenta prin pesimismul si încruntarile sale; acolo unde favorizeaza afacerile noastre temporare si face ca lucrurile sa se petreaca linistit, SaturnSoareleSaturn cauzeaza întârzieri lamentabile, inexplicable iar toata lumea pare ca atunci conspira pentru a ne dejuca planurile.

În împaratia lui Dumnezeu totul se echilibreaza astfel încât sa produca cel mai mare bine pentru toti: astfel influenta lui Saturn este utilizata pentru a tempera viata exuberanta a lui Marte. Natura intrinseca a lui Saturn este obstructia; este la fel de lent si tenace precum Marte este impulsiv si gata sa se schimbe; nu conteaza pe hazard, ci priveste obstacolul înainte de a-l depasi si în gândirea-i rece si calculata nu neglijeaza sa analizeze toate punctele slabe ale unui proiect înainte de a-l executa.

În nativitatea unui suflet tânar, Marte este dominant, iar subiectul se dezvolta pe planul fizic, oarecum ca animalele sub legea supravietuirii celui mai puternic (legea junglei n. red.); pe când meticulosul Saturn nu vede decât careuri si opozitii care aduc necaz si suferinta. Saturn, mai puternic decât Marte, îl tine în sah pe acesta din urma pâna când pare ca orice efort este inutil, din cauza obstructiei primului.

Ilie nu putea auzi, prin focul, furtuna si cutremurul de pamânt vocea care trebuia sa-l ghideze; dar când tumultul înceta, “micuta voce calma” se facu auzita si-l bucura. E acelasi lucru si pentru noi; când cedam impulsiunilor fara frâna ale lui Marte, vietile noastre sunt prea agitate pentru a permite comuniunea cu Ego-ul Superior; dar când necazurile lui Saturn au pedepsit spiritul de neîmblânzit al lui Marte, atunci când noaptea pare mai sumbra, ca în caverna lui Ilie, atunci si noi putem auzi vocea care va vorbi de pacea de dupa furtuna.

Lesa lui Saturn nu e cu nimic mai putin agreabila. Ni se întâmpla uneori sa ne înfuriem, sa ne iritam ca suntem atât de blocati; dar în acest timp capatam experienta si când blocajul a disparut, suntem mai capabili sa punem în valoare ceea ce Saturn întârziase, caci, asa cum ne antrenam muschii fizici triumfând asupra obstacolelor materiale, tot asa ne cultivam puterea sufletului pe planul spiritual prin rezistenta conceputa de Saturn.

Învatatura pe care ne-o da, se poate rezuma la aceste cuvinte: “Lucrul bine facut cere rabdare si perseverenta.”

Considerându-l pe Saturn în nativitate suntem înclinati, majoritatea, sa-l privim ca malefic din cauza suferintelor pe care le aduce; dar aceasta nu este decât o latura a chestiunii: raul nu exista în împaratia lui Dumnezeu; ceea ce are aparenta raului nu este decât binele în devenire. Daca consideram ca destinul indicat în horoscopul nostru este opera existentelor noastre trecute, întelegem ca Saturn nu face decât sa marcheze punctele slabe ale nativitatii noastre în care suntem vulnerabili si susceptibili de a muri. Când aceste puncte slabe au aparut doar sub forma unor tentatii minore, dar mai apoi am si cedat în fata acestora, proba urmeaza automat, ca o consecinta logica si naturala (caci orice act rau poarta în el germenele pedepsei) ca sa se puna în evidenta ochilor constiintei noastre greselile pe care le-am comis. Trebuie sa avem întotdeauna clar în minte faptul ca daca planetele ne incita spre o anumita linie de actiune, noi, ca Ego-uri în plina evolutie, se presupune ca discernem între bine si rau si ca vom alege doar ce este bine. Daca nu o facem, daca cedam tentatiei, nesupunerea merita a fi pedepsita dupa legile naturii, iar Saturn este justitiarul acestor abateri.

Nu suntem pedepsiti pentru ca am fost tentati, ci pentru ca am cedat tentatiei. Sa presupunem ca Saturn este în Rac, va fi clar ca, în trecut, am cedat lacomiei si ca, în consecinta, aparatul nostru digestiv s-a subrezit. Ori, daca nu suntem frugali si judiciosi cu alimentatia noastra, vom fi pedepsiti prin tulburari digestive. Putem fi tentati în a mânca specialitati în loc sa ne multumim cu o hrana simpla care ar fi mai buna pentru noi. Tentatia totusi nu va aduce tulburari la stomac, doar daca nu cedam dorintelor noastre si nu ni le satisfacem. În cazul acesta cel care ne pedepseste automat este alimentul si nu o divinitate razbunatoare, pâna când vom fi învatat sa stapânim înclinatia noastra spre lacomie. ( “Nu ne nastem pentru a mânca, ci mâncam pentru a trai” n. red.).

E acelasi lucru si pentru celelalte departamente ale vietii: daca Saturn este la Ascendent, în Casa a III-a sau a IX-a, suplimentat cu aspecte adverse cu Mercur sau cu Luna; iata câtiva factori exemplificativi pe care îi sugeram sa indice surse ale necazurilor noastre care ne întuneca existenta. Aceste blocaje servesc la a ne învata ca trebuie sa fim mai sociabili si sa cautam întotdeauna partea buna a lucrurilor. Dumnezeu guverneaza Universul, ministrii Sai lucreaza continuu cu noi pentru binele nostru, nu exista deloc motiv de a avea gânduri negre si, daca nu putem sa ne dam seama astazi de aceasta, mâine Saturn îsi va strânge îmbratisarea, va deveni din ce în ce mai greu, pâna ce, având curajul disperarii, vom rupe legaturile sale si ne aruncam în lumina stralucitoare a soarelui vietii.

Daca n-ar fi influenta lui Saturn gata sa ne supuna probelor si sa ne stapâneasca la timp, am fi constrânsi sa alergam ca niste nebuni si sa ne ardem viata prin exuberanta ardorii noastre.

Saturn este pe drept simbolizat sub figura Timpului cu clepsidra sa si coasa sa. Nu ne permite sa parasim scoala vietii înaintea ceasului hotarât, înainte ca sarcina noastra sa se fi terminat. În plus, da omenirii un mare numar din cele mai nobile calitati ale sale. Când pune o mâna pe Luna vagabonda sau pe rapidul “mesager al zeilor” Mercur, da un spirit profund, serios, patrunzator, plin de resurse si capabil sa se masoare cu problemele si dificultatile vietii.. Tact si diplomatie, metoda si sistem, rabdare si perseverenta, onoare si castitate, abilitate mecanica si industriala, spirit d e dreptate si de legalitate, toate acestea ne vin de la un Saturn bine plasat. Doar atunci când nu ne supunem principiilor stabilite, în virtutea influentelor concepute de catre aspectele sale adverse, ne supune probelor pâna ce ne va fi dus sa îngenunchiem în fata Tatalui Cerurilor pentru a-I implora iertarea si sa-I cerem forta de a învinge natura noastra inferioara.
 














De la fiecare dintre Ierarhiile divine care au contribuit la nasterea si la evolutia omenirii, am primit anumite calitati si capacitati gratie carora ne-am înaltat în marea scoala a vietii de la nestiinta la omniscienta, de la neputinta la omnipotenta. De la Seniorii lui Venus am primit darul nepretuit al iubirii, care uneste omenirea prin diferitele grade de sentimente dintre cele mai tandre care fac viata atât de frumoasa; de la Seniorii lui Mercur, darul nu mai putin pretios al inteligentei, care ne face capabili de a cuceri lumea materiala si de a obtine bunastarea.

Totusi, e nevoie de ceva mai mult. Scânteia Divina din noi cauta în mod constant sa se exteriorizeze: cu cât cresc aceste doua calitati de iubire si de inteligenta, cu atât aceasta forta superioara ne preseaza. Ori, daca Spiritul cauta sa se înalte spre sursa sa divina, aceasta forta nu poate fi pe deplin satisfacuta doar prin mijlocul iubirii umane exprimate de Venus: iubirea trebuie sa atinga nota sa culminanta în octava sa superioara, Uranus. Fervoarea religioasa se exprima atunci într-o devotiune de natura cea mai sublima... dar exista totusi înca o lacuna: sentimentul lipsit de cunoastere este incomplet. Provocarea (incitatia) interioara nu poate fi nici ea satisfacuta daca, pe calea intelectului, nu tinde sa se ridice pâna la perceptia lui Neptun, octava superioara a lui Mercur - caci intelectul, chiar de ar fi la fel de taios ca lama unui brici, nu serveste la nimic atunci când e lipsit de iubire.

Rezulta deci ca întelepciunea nu poate sa se nasca decât din unirea iubirii cu intelectul. Cunoasterea datorata lui Mercur, desi nu e nici buna nici rea în ea însasi, poate fi utilizata în unul sau în celalalt scop. Geniul însusi nu arata decât predispozitia acestei cunoasteri. Sa vorbim, de exemplu, de un geniu militar care poseda o cunoastere minunata a tacticii de razboi, un militar de cariera, ca e un Napoleon sau un simplu soldat, nu poate fi clasat printre întelepti, caci el calca în picioare deliberat cele mai frumoase sentimente ale inimii.

Doar atunci când capacitatea mercuriana a intelectului este temperata, topita si echilibrata cu apacitatea de iubire nascuta din inima si fecundata de raza de raza lui Venus care naste întelepciunea. Aceasta este calitatea pe care spiritul planetar al lui Jupiter cauta sa-l infuzeze în omenire pentru a o ajuta în evolutia sa spirituala; astfel raza jupiteriana face oamenii amabili, rafinati si generosi, supusi legilor, veseli si optimisti. Adevaratul Jupiterian chiar este descris ca de viata - în general corpolent - a carui inima este aproape întotdeauna mai mare decât pieptul, vast totusi. Gura sa este întotdeauna luminata de un zâmbet larg; inima sa plina de afectiune este atât de demonstrativa încât, atunci când va strânge mâna, ligamentele bratului vostru sunt zdrobite.

Întotdeauna gata sa ia parte la orice, e binevenit peste tot si primit de toti. Pare a va fi recunoscator atunci când îi cereti sa va faca o favoare si nu este niciodata atât de fericit decât atunci când munceste din greu pentru a-i ajuta pe altii. Nu ar face rau nici unei muste si nu se înfurie niciodata pentru lucrurile ce-l privesc personal; dar când e miscat de o indignare (suparare) dreapta, provocata de nedreptatile de care este afectat celalalt, poate fi teribil în supararea lui; totusi nu va fi niciodata crud cu agresorul sau opresorul: îsi va exprima mila fata de ei de îndata ce îi va fi învins. Asa este Jupiterianul pur. E inutil sa spunem ca nu se întâlneste decât rar în zilele noastre. Fara îndoiala, un numar crescând de oameni încep sa mearga pe calea întelepciunii si manifesta trasaturile jupiteriene.

Se spune ca ocazia bate la toate usile; totusi auzim adesea oameni plângându-se de soarta lor si spunând ca n-au avut niciodata noroc. Saturn este blamat pentru toate ghinioanele noastre, atunci când începem sa studiem astrologia. Cautam atât de intens raul încât uitam în general sa vedem binele si lasam astfel sa ne scape ocazii favorabile. Saturn face treizeci de ani în cursa sa pentru a termina turul temei noastre de nativitate si pentru a forma un aspect cu toate planetele, în timp ce Jupiter a carui influenta este cea mai eminamente benefica din tot sistemul solar face acest tur în unsprezece ani; deci avantajele pe care poate sa le aduca sunt aproape de trei ori mai multe decât ghinioanele aduse de aspectele rele ale lui Saturn.

Sigur este ca primim de la ceilalti ceea ce le dam: fiecare dintre noi este învelit (înconjurat) de o subtila atmosfera aurica, colorata de sentimentele noastre fata de ceilalti, cât si de gândurile si ideile (parerile) celorlalti despre noi. Daca facem loc în inimile noastre josniciei, ea va colora atmosfera noastra în asa fel încât vedem rautatea la altii si în actiunile lor fata de noi. Trezim aceasta dispozitie în ei, la fel cum vibratiile unui diapazon dau nastere aceluiasi sunet într-un altul de acelasi calibru. Din contra, daca cultivam calitatile jupiteriene de bunavointa, zâmbetul sau deschis, cordiala sa atitudine mentala etc., raspunsul se va face simtit curând în cercul relatiilor noastre, iar aspectul benefic al lui Jupiter va avea atunci un efect mai mare facându-ne si viata si munca agreabile.

Jupiter este în esenta în domiciliu în Pesti sau în Sagetator, zodia aspiratiei. Este exaltat în Rac, domiciliul Lunii, caci atomul-germene care furnizeaza corpul Ego-ului gata sa se încarneze este proiectat de Luna în sfera Racului. Acolo, Jupiter, reprezentând partea spirituala a fiintei, prezideaza intrarea Ego-ului însusi în corpul fizic. Jupiter guverneaza si sângele în care îsi gaseste expresia Spiritul interior - desi activitatea lui Jupiter este legata mai ales de circulatia arteriala. Favorizeaza asimilatia si cresterea; guverneaza si ficatul (Saturn guverneaza vezica biliara).

Jupiterienilor le place ostentatia si parada; în practicile lor religioase, le place ceremonialul; sunt atasati de ortodoxie (de calea cea dreapta, de moralitate indiferent de religie si cult) si detesta adesea ceea ce se îndeparteaza de la aceasta ca nefiind sanctionat de societate.

Atuci când Jupiter este afectat, influenta sa face ca persoana sa fie senzuala, dedata placerilor simturilor, lacoma, extravaganta, fara respect pentru lege, putin îngrijorata de plata obligatiilor sale: de unde pericolul de a-si pierde sanatatea, de a avea neplaceri cu justitia si, în consecinta, de a se expune la dizgratia publica. Jupiter afectat face ca omul sportiv sa fie pasionat de joc si de cursele de cai.













 Biblia ne învata ca Jehovah a fost creatorul omenirii, si îi vedem pe Îngerii Sai anuntând nasterea diverselor mari personaje. De aici, concluzia inevitabila ca El, Jehovah si Îngerii Sai sunt prezenti în functiile generatoare si acorda capacitatea de a fecunda, ceea ce în vremile stravechi era considerat ca un gaj al favorii lui Dumnezeu, în timp ce sterilitatea indica un semn al nemultumirii sale, chiar al mâniei sale. Aceasta este în acord cu învataturile Întelepciunii Occidentale, care ne spune ca în timpurile primordiale, atunci când omenirea nu era înca decât în devenire, Jehovah si îngerii Sai o conducea în mari temple în momentele anului în care conditiile planetare erau propice generarii. Oamenii nascuti sub aceste armonioase auspicii traiau sute de ani fara nici o afectiune sau boala. E de notat ca animalele salbatice care sunt pe de-a-ntregul sub dominatia spiritelor-grup proprii si care nu se acupleaza decât în anumite anotimpuri, sunt de asemenea ferite de boli. Jehovah conserva înca controlul asupra fecundarii animalelor care sunt la unison cu vibratiile sale lunare prin cele douazeci si opt de zile ale revolutiei lunare, iar vehicolul Sau, Luna, continua sa regleze perioada de gestatie pentru oameni si pentru animale.

Dar Biblia ne spune de asemenea ca Lucifer si îngerii Sai decazuti au învatat omenirea sa-si însuseasca prerogativa procreatiei si i-au picurat pasiunea care a generat durerea, pacatul si moartea, pentru ca sfânta functie a generarii care era desemnata doar ca scop temporar al propagarii si al carei efect, atât de fericit în conditiile planetare propice, a fost profanat si înjosit pentru a servi dezmatului oamenilor, în orice moment fara a se preocupa de razele stelare. Totusi, ar fi o greseala sa ne gândim ca Spiritele luciferiene sunt numai negative; caci sub dominatia îngerilor, omenirea era o masa de fiinte automate, fara inteligenta, necunoscând nici binele nici raul, neavând nici de ales nici privilegii, si datorita Spiritelor luciferiene ale lui Marte, am învatat sa distingem între bine si rau; suntem astfel capabili, prin puterea vointei, sa evitam raul si sa alegem binele; sa fugim de viciu si sa cultivam virtutea, plasându-ne astfel în cooperare armonioasa cu Dumnezeu si natura si dezvoltându-ne posibilitatile divine sa devenim asemanatori Tatalui nostru din Ceruri.

În timp ce Jehovah si îngerii Sai lucreaza cu Luna asupra omenirii, Spiritele luciferiene care s-au revoltat împotriva Legii Sale se gasesc pe planeta Marte, si de la ei am primit si primim de asemenea daruri numeroase si inestimabile printre care principalele sunt focul si fierul. Este un fapt bine cunoscut ca orice corp viu este cald, caci Ego-ul nu poate sa se manifeste în lumea fizica decât cu ajutorul caldurii. Ar fi mai just sa spunem ca aceasta caldura este generata de manifestarea Ego-ului. Ori, fara fierul care exista în sânge sub forma de hemoglobina, nu ar putea exista oxigenare si, în consecinta, caldura. Aceasta era starea existenta înainte de asa-zisa cadere, din timpul în care omul în devenire era înca fara intelect, interventia Spiritelor luciferiene, infuzând fier în sângele nostru, facu posibila intrarea Ego-ului în vehicolele sale si, din acel moment, Ego-ul deveni un spirit interior capabil de a evolua o individualitate; în consecinta, fara Spiritele luciferiene, omul n-ar fi putut deveni un om. Focul si fierul au facut lumea asa cum este ea acum, buna si rea, dupa cum omul le-a folosit. Forta solara centralizata de catre Luna, da vitaliate si facultatea de a creste, iar razele soarelui concentrate asupra noastra de catre Spiritele luciferiene ale lui Marte, ne dau o putere dinamica si sunt sursa oricarei activitati în lume.

Puterea poate sa ramâna latenta milenii, cum o marturisesc straturile de huila care sunt rezervoare de forta solara; un cuptor, o masina sunt necesare pentru a transmuta si a face aceasta huila utilizabila ca energie dinamica, dar o data ce uriasul adormit a trecut de la virtualitate la putere, nu mai cunoaste nici repaus, nici pace, pâna nu-si va fi cheltuit si ultima farâma din prodigioasa sa forta. Sub un control strict si cu grija ghidat pe caile de activitate utila, aceasta forta martiana este dintre cele mai pretioase, servitoarea oamenilor, agentul cel mai puternic în lucrarea mondiala, dar incomparabil facut omenirii; însa daca aceasta forta scapa de sub control, din servitoare ea devine repede stapâna si puterea sa de distrugere si de devastare devine atunci un flagel la fel de teribil cum utilizarea ei, bine ghidata, este o binecuvântare inestimabila. Aceasta putere este deci pe atât de pretioasa, pe cât de periculoasa si doar o vigilenta eterna poate pazi de ravagiile sale. Dar sa nu uitam ca, fara aceasta forta, lumea ar fi un desert.
Marte, ca sursa convergenta de viata solara latenta, o transmuta în dorinte, în pasiuni, în ceea ce putem numi spirite animalice. Este un foc devorant, mai periculos decât orice nitroglicerina ce s-a fabricat vreodata, dar si mai pretioasa decât orice binefacere imaginabila.

Preotul hindus, hranit într-o tara guvernata de Saturn, planeta obstructiei, zice: “Ucide dorinta”, si îsi petrece vremea visând la renuntare. Dar la fel cum înmuierea în apa pastreaza ascutisul otelului, care îsi croieste drum printre toate obstacolele, la fel dorintele bine dirijate ale anglo-saxonului martian, opereaza o transformare minunata a pamântului; ei au produs o civilizatie superioara tuturor celor precedente; brutala poate sub multe aspecte, dar bogata în speranta, caci asa cum spune proverbul “marii pacatosi devin cei mai mari sfinti”. Parintii ar trebui sa învete din Cartea natiunilor si sa se fereasca sa arunce gheata lui Saturn asupra spiritului plin de focul martian al copiilor lor. Saturn spune mereu: ”Nu faceti asta, nu faceti cealalta”; vrea sa reprime, sa blocheze (sa obstructionze). Un foc luminos, supravegheat cu grija, este util, în timp ce moartea se ascunde în emanatiile gazoase si nocive ale fumului unui foc care mocneste. De prea multe ori “Nu faceti asta” sufoca ambitiile legitime, le împiedica sa se manifesteze si pot conduce nefericitele victime pe caile raului, daca energia lui Marte nu-si gaseste desfacatorul. De aceea, fiti atenti! Principalele defecte ale lui Marte sunt impulsivitatea si lipsa de perseverenta, dar nu da nastere la ipocriti, cum o face un Saturn afectat.

Primim de la Marte un mare numar de virtuti, foarte apreciate (stimate), împreuna cu câteva dintre cele mai rele (urâte) defecte ale noastre. Atunci când este bine aspectat, da o constitutie puternica, o mare putere de îndurare fizica si o natura pozitiva, independenta, hotarâta si mândra, generoasa si energica, plina de resurse; un spirit gata sa se instruiasca, mai ales când se gaseste în Berbec, Leu, Scorpion sau Capricorn; dar când este slab prin zodie, ca în Taur, Rac sau Balanta, sau afectat de cvadraturi sau de opozitii, marcheaza o persoana violenta, încapatânata, ranchiunoasa, cu tendinta spre betie sau spre acte criminale, dura si cruda; un fanfaron, un laudaros.

Persoanele care-l au pe Marte proeminent în tema de nativitate sunt foarte practice si joaca un rol important în opera mondiala. Sunt foarte abile în ocupatiile în care fierul si focul sunt utilizate cu scopuri constructive si acolo unde trebuie sa fie manipulate instrumentele taioase. Soldatii, chirurgii si taietorii de lemne; mecanicii, topitorii, inginerii etc., sunt de natura martiana. Aceste persoane exceleaza si în alte pozitii în care curajul si îndrazneala sunt calitatile necesare.
 













Raza de iubire a lui Venus merge spre partener si spre cei cu care este legat prin sânge; printr-un aspect bun al lui Uranus ea poate fi înaltata deasupra domeniului iubirii fizice la proportii cosmice si sa devina o iubire asemanatoare celei pe care Hristos a resimtit-o atunci când plânse Ierusalimul, spunând ca “asa cum o closca îsi aduna puii sub aripi, la fel i-ar fi placut sa-i adune la sânul Sau”. Persoanele care au aceasta iubire uraniana devin edificatorii de societati, asociati oricarei miscari utilitare sau de înaltare. Dimpotriva, un aspect advers al lui Uranus fata de Venus are efectul cel mai degradant care exista asupra functiei lui Venus si conduce la dispretul fata de legi, de conventiile sociale si la perversiunea functiei sacre a procrearii.

Iubirea este deci un cuvânt de care s-a abuzat mult, iar emotia pe care o calificam din greseala cu acest nume este de obicei atât de mâzgalita de dorinte, încât e mai degraba pasiune martiana decât iubire venusiana. Cuvântul cheie al lui Venus este „coeziune”, sugerând o uniune foarte intima, chiar fuziunea sufletelor a doi sau a mai multor membri care compun familia. „Altruism”, cuvântul cheie al lui Uranus, sugereaza o iubire universala, ca cea pe care a resimtit-o Mântuitorul nostru. Uranus este deci octava lui Venus, si, oricine care este gata sa intre pe calea de pregatire ce conduce la initiere, trebuie sa învete sa transmute gradual iubirea lui Venus închisa în cercul intim al familiei, în a cultiva iubirea universala a altruismului uranian.

Acest scop sublim este înalt, iar cei care tintesc sus, adesea cad foarte jos. De aceea, atunci când încercam sa transmutam iubirea lui Venus si sa cultivam altruismul uranian, suntem în mare pericol, iar vietile care dadeau cele mai mari sperante s-au pierdut din cauza teoriei pernicioase a sufletelor-pereche care conduce la iubiri clandestine si la perversiunea functiei creatoare. Amintiti-va aceasta: altruismul nu cere înapoierea iubirii pe care o da, nu are absolut nici un raport cu sexul; nu diminueaza afectiunea pe care o resimtim fata de membrii familiei, ci chiar dimpotriva; iar acestia din urma, mult mai aproape de noi vor simti mai mult cresterea iubirii noastre, decât cei care sunt mai departe. Daca iubirea noastra nu aduce astfel de roade, nu este uraniana si nu ne va ajuta pe drumul perfectiunii.

Putem deci întelege cu usurinta ca marea majoritate a omenirii nu poate înca raspunde laturii celei mai înalte ale lui Uranus si ca efectul sau asupra moralei este mult prea adesea perversiunea sexuala, legaturile clandestine, amorul liber si dispretul fata de conventiile stabilite, bineînteles atunci când aspectele sunt cvadraturi si opozitii. Sub aceste aspecte, persoanele sunt excentrice, foarte independente, rebele la cea mai mica constrângere, directe în comportament, le plac cercetarile, studiile si lucrurile stranii; se simt în largul lor în mecanica înalta, electricitate, aviatie ca si rata în apa. În plus, sunt foarte mândre de talentele lor, reusesc în literatura, în stiinta, în filosofie si mai ales în artele oculte. Uranus, în buna configuratie cu Venus, da de asemenea un mare geniu muzical, iar Uranus, bine fortificat prin pozitie si aspecte, da “lideri” mai putin obisnuiti. Putem spune si ca efectele razelor lui Uranus sunt foarte bruste si neprevazute, atât pentru bine cât si pentru rau; actioneaza ca un tunet pe un cer senin; si, cum noi raspundem mai usor la latura sa malefica, efectele sale sunt în general dezastruoase pentru noi. Uranus la Ascendent adauga înaltimii astfel încât adevaratii uranieni sunt foarte înalti.














Dupa cum Uranus este octava lui Venus si actioneaza mai ales asupra naturii afective, tintind sa înalte omenirea, din punct de vedere individual si social, Neptun este octava lui Mercur si pe de-a-ntregul spiritual în aspiratiile sale. Daca Mercur este purtatorul de flacara a psihic, SoareluiNeptun este purtatorul de flacara a Soarelui spiritual (numit Vulcan de misticii occidentali). Intelectualitatea guvernata de Mercur ne-a înaltat deasupra animalului si a facut din fiinta umana un “om”. Spiritualitatea, guvernata de Neptun, ne va înalta, cu timpul, de la starea umana la starea divina.

Neptun semnifica într-adevar ceea ce putem numi “zeii”, începând prin fiintele supranormale pe care le cunoastem sub numele de Frati Vârstnici si cuprinzând multimea de nenumarate entitati spirituale bune, rele si indiferente care ne influenteaza evolutia. Pozitiile si aspectele lui Neptun

Astfel, Neptun plasat în Casa a X-a, în trigon cu Ascendentul, va da subiectului ocazia de a deveni un sef sau de a ocupa o situatie buna, într-o miscare de natura mistica, cum o denota pozitia exaltata a lui Neptun. Corpul sau va fi capabil sa primeasca cele mai subtile vibratii si sa intre în contact cu lumea spirituala, cum o indica trigonul Ascendentului. Neptun plasat în Casa a XII-a, a carei natura este pasiva si producatoare de suferinte arata ca la un moment dat, poate sub influenta unei cvadraturi cu Mijlocul Cerului, fortele malefice, printre care se afla spiritele-control, vor fi atrase spre subiect si vor încerca sa intre în posesia corpului sau. Conjunctia lui Neptun cu Ascendentul, ca si trigonul, va face corpul senzitiv su utilizabil în scopuri spirituale. Data fiind oportunitatea oferita de primul aspect mentionat, subiectul poate deveni elev al unei scoli de mistere si factorul unui bine imens pentru omenire. Plasat sub influenta nefericita a celui de-al doilea aspect, va fi instrumentul, jucaria inconstienta a spiritelor-control, adica un medium iresponsabil.

Dar exista un alt factor care nu a fost aratat niciodata în nativitate: vointa. Omul este fortat, la un moment dat, sa se masoare cu circumstantele prevestite de nativitatea sa: ocaziile anuntate se vor prezenta una câte una în fata lui, într-un ordin succesiv atunci când ceasul destinului va bate. Cum se va purta, el, spirit liber si independent, atunci când se va confrunta cu aceste circumstante fatidice, nimeni nu va sti sa precizeze de dinainte. Poate ca nu va fi suficient de atent si va lasa sa zboare aceasta magnifica ocazie în loc sa o prinda din zbor; poate chiar sa nu-si dea seama ca a trecut pe lânga el, dar si sa nu stie niciodata nimic, în ciuda cvadraturii indicatoare de asalturi din partea fortelor malefice, va putea sa-si dezvolte forta spirituala rezistând acestor atacuri, sa fie învingator si nu învins. Omul avertizat din timp face cât doi.

Planeta Neptun nu a fost descoperita decât în 1846 si ne înselam mult daca presupunem ca influenta care îi este atribuita este fictiva din cauza acestui fapt; la fel ca organele care-i permit sa vada razele Soarelui îi lipsesc orbului din nastere, tot asa sensibilitatea care ar putea sa o faca sa perceapa vibratiile lui Neptun lipsesc înca celei mai mari parti ale omenirii. (Vezi capitolele despre vibratiile planetare ale lui Neptun si Octavele planetare). Dezvoltam gradual senzatii mai subtile si devenim mai apti sa resimtim aceasta influenta care este perceputa mai ales de senzitivi chemati sa devina ocultisti, daca sunt de natura pozitiva, si mediumi daca sunt de natura negativa; ea da viclenie comuna criminalilor si politistilor, sau incita spiritele slabe sa absoarba droguri care procura un alt fel de viziuni, vise asemanatoare celor obtinute prin mediumitate.

Puternic într-o tema astrologica, Neptun da o imaginatie foarte vie, o natura artistica, poetica, muzicala sau literara, iubirea de confort si de un anturaj luxos. Persoana este usor antrenata de emotiile sale, iar când Neptun este afectat, poate deveni predispusa transelor, sicopelor, isteriei sau altor asalturi psihice. Are gustul calatoriilor, mai ales pe apa.

Neptun, slab prin zodie sau afectat indica o tendinta spre a se îmbata sau a lua narcotice, ceea ce are ca efect de a lua subiectului orice ambitie nobila si de a face din el un lenes sau un hot; cu o nativitate buna altfel, subiectul va deveni prada oamenilor care-l vor fura, îl vor frustra. Persoanele care au o afectiune a lui Neptun ar trebui sa se fereasca de a avea de-a face cu marile corporatii, caci vor fi expuse la a fi pacalite în modul cel mai fantastic.
indica raporturile noastre cu aceste entitati: aspectele malefice atrag influente de o natura ostila fericirii noastre, configuratiile benefice atrag fortele bune. 













Pluton, planeta mortii si a renasterii, a energiei subtile si a fortei de creaie,este octava superioara a lui Marte; guverneaza vointa, energia creatoare si impulsurile spre perfectionare atât la nivel personal, individual, cât si la nivelul întregii societati.

Simbolul lui Pluton este ilustrat prin cercul spiritului care planeaza deasupra arcului sufletului, ambele fiind sustinute de crucea materiei. Planeta guverneaza domeniile subtile pe care omul trebuie sa le traverseze pentru a ajunge la un nivel profund al cunoasterii de sine.

Când sufletul si aspectul material al existenei nu sunt în contact cu Spiritul Luminii, nativul experimenteaza energiile plutoniene fundamentale. Dar, când începe sa transceada regiunile necunoscute ale Sinelui, este capabil sa faca legatura cu viata sa materiala si sa se contopeasca cu Spiritul Luminii Pure pe care Dumnezeu l-a destinat sa o cunoasca. Când omul este capabil sa realizeze aceasta, el intra în contact cu acea parte perfecta din el si este sigur de cunostintele sale, chiar daca nimeni nu ar putea crede în ele.

Marea dificultate la întâlnirea si folosirea acestor energii plutoniene este aceea ca fiecare persoana trebuie sa-si depaseasca limitele prin sine însusi. Nativul trebuie sa fie mai interesat de transformarile interioare decât de încercarile de a schimba lumea exterioara. Semnificaia simbolului planetei, descris anterior, este urmatoarea: totul vine de la Spiritul Divin în manifestare; acesta se exprima aici, pe Pamânt.

Nativul resimte problemele sociale ca si cum ar fi ale sale, vrea sa le rezolve, sa schimbe lumea. El cauta o modalitate practica pentru a le rezolva. Solutia i se va revela doar dupa multa munca cu sine. Aceasta poate dura mai muli ani, chiar mai multe vieti.

In manifestarea sa spirituala, Pluton reprezinta Vointa Divina care aduce aici, pe Pamânt, manifestarea cea mai pura a energiei cosmice. Nativul experimenteaza lupta umanitaii la un nivel interior si foarte personal. Resimte nevoia de a depasi în el tot ceea ce a micsorat constiinta societaii în care traieste. El reacioneaza puternic la necinstea celorlalti fata de el, luând-o ca pe un afront personal fata de progresul sau. Trebuie sa învete sa se detaseze de modelele comportamentale obisnuite care îi caracterizeaza pe ceilalti si care au atât de putin în comun cu propria lui realitate interioara.

Planeta simbolizeaza energiile subtile, spiritul extremist si radical, transformarile, dorinta de putere si relatiile intime, ocultismul, spiritualitatea, alchimia, moartea si renasterea.

Calitatile pe care le genereaza sunt capacitatea de autoregenerare psihica si fizica, inspiratia creatoare, inteligenta practica, forta de previziune, aptitudinile de lider, caracterul ferm, puternic, puterile subtile si magnetismul.

Defectele pe care le provoaca sunt intransigenta, intoleranta, extremismul, cruzimea, tendina spre înselatorie si minciuna, simularea.


 




 
 








 








 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu